Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την εξάσκηση του στο άθλημα του Καράτε από την ηλικία των τεσσάρων ή των πέντε ετών, ανάλογα με την αντίληψη και την κινητική του ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχουν αναπτυχθεί νέες προπονητικές μέθοδοι, ώστε τα παιδιά να μπορούν εντάσσονται στο άθλημα του καράτε ακόμη νωρίτερα.

Η εκπαίδευση και η εξάσκηση του εξελίσσεται σταδιακά, εντάσσοντας έτσι ομαλά το παιδι σε αυτό. Στην αρχή με την εκμάθηση των αρχικών και βασικών στάσεων, καθώς επίσης και με τον ορθό τρόπο εκτέλεσης των βασικών τεχνικών του, τόσο μέσω ισομετρικών, όσο και μέσω μειομετρικών αλλά και πλειομετρικών κινήσεων και ασκήσεων.

Μέσα σε όλη αυτή την αρχική και πρώτου σταδίου διαδικασία, είναι απαραίτητο και σημαντικό ο εκπαιδευτικός να μπορεί να πραγματοποιεί και να εντάσσει μέσα στην διαδικασία του μαθήματος του, ασκήσεις παιγνιώδους μορφής, προσομοιωμένες στα κινητικά πρότυπα του Καράτε, έτσι ώστε το ενδιαφέρον των μικρών και νέων Καρατέκα να παραμένει ζωντανό.

Μέσω της επανάληψης, την προσοχή στην λεπτομέρεια, την πειθαρχία και την προσπάθεια, αλλά και μέσω της διασκέδασης, της εκτόνωσης, της χαράς και την ικανοποίηση της βελτίωσης, τόσο της τεχνικής, όσο και της σωματικής κατάστασης, η εξάσκηση στο Καράτε έχει γίνει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο προσαρμογής του παιδιού στις πολύπλευρες και απαιτητικές μαθησιακές αλλά και κοινωνικές του ανάγκες.

Το καράτε πλέον είναι ένας δημοφιλής τρόπος άσκησης που προτείνεται στους γονείς από τα εκπαιδευτικά συστήματα όλου του κόσμου, ενώ ενδείκνυται για παιδιά με διαφόρους τύπους μαθησιακών δυσκολιών, όπως αυτή της απόσπασης προσοχής, της υπερκινητικότητας, της ελλιπούς συγκέντρωσης και της δυσλεξίας.

Η εστίαση της προσοχής, η συγκέντρωση, η πειθαρχία, η υπομονή και η επιμονή που απαιτούνται κατά την διάρκεια της προπόνησης, είναι παράμετροι σημαντικοί που πρέπει να ελεγχθούν από το παιδί – ασκούμενο.

Η ενασχόληση ενός παιδιού με το Καράτε και η εξάσκηση του μέσω αυτού συμβάλλει επίσης κατά πολύ στην βελτίωση τόσο της ορθής στάσης σώματος, όσο και στην βελτίωση διαφόρων κινητικών και μυοσκελετικών δυσλειτουργιών του σώματος, όπως αυτή της σκολίωσης, της κύφωσης, της λόρδωσης, της ραιβότητας, και της βλαισότητας, αφού η σωστή στάση σώματος που ακολουθείται μέσω των φυσικών κινητικών προτύπων του Καράτε συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.

Το Καράτε εκτός απ την βοήθεια που προσφέρει στην βελτίωση όλων των φυσικών ικανοτήτων ενός παιδιού, δύναμη, ταχύτητα, ισορροπία, ευλυγισία, ευκινησία και νευρομιυκή συναρμογή, βοηθάει μοναδικά και την ταχύτητα αντίδρασης των αντανακλαστικών, μιας και το Καράτε είναι ένα σπορ αντανακλαστικών.

Η παραμονή σε ένα τέτοιου είδους σπορ αλλά και σε μια τέτοιου είδους μορφή τέχνης, όπως αυτή του Καράτε, δεν θα μπορούσε να μην επιδράσει θετικά αλλά και ποικιλόμορφα την διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός μικρού παιδιού.

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση ενισχύονται, λόγω της ενίσχυσης της αίσθησης της απόφασης και της πρωτοβουλίας, καθώς επίσης και λόγω της ενδυνάμωσης αλλά και της γενικότερης κατανόησης και χρήσης του σώματος ως μέσο αυτοπροστασίας.

Ακολουθήστε μας!
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed
Ειδήσεις
  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ & ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2013

    Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013, στο Κλειστό Γυμναστήριο στο Γουδί, πραγματοποιήθκε με μεγάλη επιτυχία το Πρωτάθλημα Καράτε Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας για το 2013. Τον συντονισμό και την διοργάνωση του Πρωταθλήματος είχε η Ελληνική Αστυνομία. Ο σύλλογος μας συμμετείχε στο Πρωτάθλημα με τον Πρωταθλητή μας Δημήτρη Ραχούτη, ο οποίος αγωνίστηκε στην κατηγορία Kumite -84Kgr […]

  • Athens Open 2013 – Καράτε ΟΑΚΑ – KarateWay OAKA

    Σπουδαία εμφάνιση έκαναν οι αθλητές και οι αθλήτριες του συλλόγου Καράτε ΟΑΚΑ » Ειρήνη » στο πρώτο διεθνές τουρνουά Athens Open 2013 που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε στις 6-7 & 8 Δεκεμβρίου, στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο της Γλυφάδας. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες από 6 χώρες και οι συμμετοχές έφτασαν τις 418 […]

  • Είμαστε πλέον στον «αέρα»

    Η επίσημη ιστοσελίδα μας είναι πλέον έτοιμη και ενεργή για να σας ενημερώνει συνεχώς για τα νέα του συλλόγου μας και τις δραστηριότητες του στον νέο χώρο εξάσκησης στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.). Όλα τα νέα του Καράτε και ειδικότερα του συλλόγου «Ειρήνη» θα αναρτώνται εδώ, η ανανέωση και η ενημέρωση θα είναι συνεχής.


Οι φωτογραφίες μας!